Lärarförbundet ratar V-löfte om skolfrukost

1:23 min

Vänsterpartiet vill satsa 375 miljoner om året på att alla elever i grundskolan ska erbjudas gratis frukost i skolan. Helt fel prioritering säger lärarförbundet som säger att det är en bättre skola som behövs för att lyfta de fallande svenska skolresultaten, inte frukost.

En viktigt satsning för att barnen ska kunna ta till sig kunskap menar Rosanna Dinamarca, skolpolitikstalesperson för Vänsterpartiet.

– Vi föreslår 375 miljoner i satsning i en satsning på frukost i skolan, för alla elever i grundskolan. Det gör vi för att vi vet att en bra start på dagen är en förutsättning för att barn ska lära sig någonting, säger Dinamarca.

Enligt Vänsterpartiet är utgångspunkten för förslaget att mat i magen gör det lättare för barnen att sedan ta till sig kunskap.

– Vi vet att barnfattigdomen har ökat. Många barn har ett tomt kylskåp hemma eller en tufff sitution som gör att man inte ens orkar äta frukost hemma. Därför tycker vi att det är en oerhört viktig satsning som ska omfatta alla barn,

Men på Lärarförbundet är man mycket kritiska till förslaget och menar att en gratis frukost är långt ifrån det som skolan verkligen behöver för att kunna ge barnen en bra skolgång.

De säger att Vänsterpartiet visserligen har rätt i att en god frukost innebär en bra start på dagen. Men förslaget varken räcker eller ersätter en bra start på ett barns utbildningsresa, menar förbundet.

– Vi har en så alarmerande situation i svensk skola i dag. Insatser i särskilt stöd och utbildade lärare, det är det som behövs. Det är det förslaget som måste läggas, tycker Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarförbundet.