FN skickar utredare till Irak

FN:s människorättsråd beslutade på måndagen att skicka elva utredare till Irak för att undersöka brott begångna av Islamiska staten, Isis.

– Vi har ett terroristmonster framför oss, sade Iraks människorättsminister, Mohammed Shia al-Sudani, vid rådets extrainkallade möte.

I mars 2015 ska rapporten vara färdig, och enligt FN:s vice högkommissarie för mänskliga rättigheter, Flavia Pansieri, finns det starka bevis för att IS begått brott.

– Rapporterna vi har tagit emot avslöjar handlingar av omänsklighet i en otänkbar skala, sade hon på måndagen.

Hon pekar på förföljelsen av kristna, yazidier, shiamuslimer samt turkmener och menar att den "etniska och religiösa rensningen" kan utgöra brott mot mänskligheten.

Den amerikanske presidenten, Barack Obama, meddelade kongressen att han gett flygvapnet tillåtelse att attackera IS-mål i Irak.

Attackerna ska ha hjälpt de irakiska säkerhetsstyrkorna, tillsammans med shiamilis, att häva den två månader långa belägringen av staden Amerli.

Minst 1 420 människor dödades i augusti i sekteristiskt våld i centrala och norra delarna av Irak, enligt siffror från FN som Reuters återger.

Enligt FN är antalet dödade troligen mycket högre, men det är svårt att få uppgifter om offer i IS-kontrollerade områden bekräftade. 600 000 befinner sig också på flykt undan IS.