Nato skapar ny snabbinsatsstyrka

Nato svarar på Ukrainakrisen genom att skapa en särskilt insatsstyrka med potentiellt flera tusen soldater. Styrkan ska kunna sättas in i oroshärdar med så lite som två dagars varsel.

Det beskedet lämnade Natochefen Anders Fogh Rasmussen på måndagen men ett formellt beslut väntas tas när ledare för alliansens 28 medlemsländer möts i Wales på torsdag, skriver Reuters.

Nato har redan en snabbinsatsstyrka men den nya ska korta reaktionstiden.

– Vi kommer att utveckla vad jag skulle kalla en spjutspets, sade Rasmussen vid en presskonferens.

Samtidigt meddelade Rasmussen att alliansen kan tänka sig ha en mer synlig närvaro i Östeuropa "så länge som det behövs", uppger AFP.

För Natos nyare medlemmar _ som Polen och de baltiska staterna _ har krisen i Ukraina väckt oron för Rysslands potentiella ambitioner. Nato har därför haft ett mindre antal trupper och flyg i regionen på roterande basis.

Rasmussen upprepade också att alliansen står beredd att försvara sina medlemmar och att närvaron i öst kan utökas. Nato utesluter dock permanenta baser i Östeuropa eftersom det skulle vara ett brott mot ett avtal mellan Ryssland och Nato från 1997 _ ett avtal som Rasmussen påpekade att Ryssland klart bryter mot.