Allt säkrare att köra bil på landets vägar

1:49 min

Hälften av alla som dog i trafiken år 2000 hade tio år senare överlevt en olycka på samma vägsträcka tack vare säkrare vägar och bättre bilar. Det visar en studie som Johan Strandroth, trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket gjort.

– De åtgärder som gjorts har varit på de vägar som varit farligast, det säger Johan Strandroth, trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket.

Att köra bil på landets vägar blir allt säkrare. Vägarna har blivit bättre och bilarna säkrare. Trafikverket har studerat samtliga dödsolyckor med bil år 2000 och jämfört hur vägen såg ut tio år senare och kan konstatera att många som omkom år 2000, tio år senare skulle ha överlevt en olycka på samma väg.

– En typisk mötesolycka med sladd där man åker in i en mötande lastbil, idag har vi både mitträcken och moderna bilar med antisladd som förhindrar det, säger Johan Strandroth.

Även framöver väntas olyckorna minska. För medelåldern på en bil som är inblandad i en dödsolycka är cirka tio år och de tekniska förbättringar som skett i kombination med att göra vägarna bättre kommer leda till ännu färre olyckor, tror Johan Strandroth.

– Vi kan nog förvänta oss att minskningen kommer fortsätta de närmsta tio åren. Framförallt inom biltrafiken, där kan vi nog förvänta oss ytterligare en halvering till 2020, säger Johan Strandroth.