Analys: S redo att förhandla om vallöften

1:08 min

Det socialdemokratiska valmanifestet är inte, som man skulle kunna tro, Stefan Löfvens framtida regeringsprogram om han blir statsminister. Manifestet ska i stället ses som det viktigaste dokumentet i en förhandling om ett sånt regeringsprogram, skriver Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Flera av de tyngsta och dyraste förslagen i dagens manifest drar inte direkt ner applåder från Löfvens blivande koalitionspartners i Miljöpartiet. Tvärtom, de gröna gör helt andra prioriteringar i sitt eget valmanifest.

Ett exempel är finaniseringen. Socialdemokraterna tar fram fem miljarder kronor genom att höja restaurangmomsen. Det motsvarar ungefär kostnaden för att höja a-kassan och barnbidragen.

Det är bara det att Miljöpartiet inte vill höja restaurangmomsen. De vill i gengäld höja miljöskatter mycket kraftigare än Socialdemokraterna.

Alliansen attackerar dagligen oppositionen för att vara splittrad.

När Stefan Löfven bemöter det gör han en poäng av att väljarna ska kunna påverka politikens innehåll genom att lägga rösten på olika partier.

Det betyder också att det socialdemokratiska valmanifestets genomslag i den regeringsdeklaration Stefan Löfven hoppas få läsa upp efter valet beror på hur de rödgröna väljarna fördelar sina röster mellan partierna.

Blir Socialdemokraterna så svaga att var fjärde, eller kanske till och med var tredje namn i hans ministerlista är miljöpartist, kan han knappast begära att regeringen till punkt och pricka ska driva igenom ett socialdemokratiskt valmanifest.

När Löfven väl förhandlat färdigt med Miljöpartiet väntar en förhandling med Vänsterpartiet. Även om Sjöstedt troligen inte får vara med i en Löfvenledd regering vill han ha betalt för att stödja Löfvens budget i riksdagen. 

Exakt hur komplicerat det blir för en eventuell statsminister Löfven beror på två saker. Får de tre rödgröna partierna majoritet i den nyvalda riksdagen? Och, om de inte får det, blir Socialdemokraterna och Miljöpartiet ensamma större än hela Alliansen?

S och MP är större än Alliansen i de flesta mätningar som kommit i augusti och ett sånt valresultat skulle göra det lättare för en S-MP-regering att få igenom sin ekonomiska politik.

Men exakt vilken politik det i så fall är vet vi alltså inte förrän tidigast i oktober.