Tyskland stoppar taxi-appen Uber

0:58 min

Den omstridda taxiapplikationen Uber förbjuds nu tillsvidare i Tyskland. Det beslutade en domstol i dag.

Taxiföretaget Uber, som väckt stor uppmärksamhet i flera städer världen över på senare tid, har beslutat att överklaga domstolsbeslutet.

I flera storstäder har taxiföretagare protesterat mot företaget, som erbjuder taxiresor genom privatpersoner via en app i mobiltelefonen.

Nu har en domstol i Frankfurt beslutat att Uber tillsvidare inte får verka i Tyskland. Skulle företaget bryta mot det hotar böter för varje resa via Uber på upp mot motsvarande två miljoner kronor.

Det var det tyska taxiförbundet som anmälde företaget och domstolen menar bland annat i sitt beslut att Uber inte har de nödvändiga tillstånden som krävs från transportmyndigheter i Tyskland.

Företaget säger i en kommentar att de tänker överklaga beslutet, men tills dess de förhandlingarna inleds gäller förbudet.

Sen tidigare har till exempel myndigheterna i Berlin förbjudit det amerikanska företaget Uber, med europeiskt huvudkontor i Amsterdam, att verka i den tyska huvudstaden.

FAKTA: UBER

Uber använder en app för att koppla ihop passagerare och förare och bilarna har inga taxametrar, något som har fått den traditionella taxinäringen att protestera. Även Svenska taxiförbundet har motsatt sig företagets verksamhet. I Sverige finns Uber i Stockholm och Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.