Läkare utan gränser slår larm om ebolan: Världen måste agera

1:49 min

Utbrottet av ebola i Västafrika är det värsta någonsin, och världen måste agera och det är snabbt. Det manade Läkare utan gränser FN tidigare i dag.

– Våra sjukhus är helt överfulla med ebola-patienter. Vi kan inte bara klippa av de här länderna och hoppas på att epidemin kommer att försvinna för det kommer den inte att göra, säger Monika Oswaldsson, ordförande för svenska Läkare utan gränser.

Läget är mer än akut, närmast extremt, enligt Läkare utan gränser. Det har det varit i flera månaderna nu men världen har inte förstått, eller velat förstå, hur allvarlig ebolan är, hävdar organisationen.

Nu vädjar Läkare utan gränser till världens länder att göra mer för att hjälpa de drabbade länderna i Afrika.

Enligt världshälsoorganisationen WHO är antalet smittade nu 20 000 människor. Enligt experter är smittan exponentiell.

Det betyder att det varje dag smittas dubbelt så många som det gjort dagen innan. 1 500 är redan bekräftat döda och siffran stiger snabbt.

Därför måste länder med avancerad utrustning och personal med kunskap och kompetens dra sitt strå till stacken.

– Vi behöver fältsjukhus som har isoloeringsavdelningar. Vi behöver utbildad personal som kan arbeta på marken. Vi behöver mobila labratorier. Vi behöver flygbroar som kan förflytta personal och material inom västafrika, säger Monika Oswaldsson.

Hon berättar vidare för Ekot att fler stater, som har kapaciteten att hantera stora biologiska epidemier som den här, behövs i det rådande läget. 

– Det behövs att de går in med den medicinska kapacitet som de har, att de omedelbart skickar de resurser som de har till Västafrika, säger Oswaldsson.