Isis uppges ligga bakom ny halshuggning av journalist

Den militanta islamistgruppen Islamiska staten, Isis, har släppt en video där ännu en amerikansk journalist uppges bli mördad genom att få huvudet avskuret.

Den halshuggne mannen sägs vara den 31-årige frilansjournalisten Steven Sotloff, som suttit som gisslan hos Isis sedan i fjol. Vita huset har ännu inte kunnat bekräfta bilderna från filmen, rapporterar AFP.

Uppgifterna om filmen kommer från Site, en organisation som bevakar islamistgrupper på nätet. Isis budskap i videon är att mordet på Steven Sotloff är en hämnd för de amerikanska bombningarna av Isis i Irak.

Så länge ni fortsätter bomba vårt folk, fortsätter vi att skära halsen av ert, säger en röst som talar brittisk engelska.

Steven Sotloff fanns med på en tidigare video från Isis, där de avrättar journalistkollegan, amerikanen James Foley och hotar med att Sotloff står näst i tur.

Iscensättningen, avsedd att sprida skräck bland motståndarna och stärka moralen bland de egna, är densamma som i den förra filmen. Fången är klädd i brandgula kläder som liknar den fångarna på Guantánamo har, och bödeln är svartklädd med en kniv i handen.

USA betalar inte lösen för kidnappade och i Foleys fall är det känt att USA nekade att betala för honom och att amerikanska specialstyrkor gjorde ett misslyckat försök att frita honom.

I den nya filmen ska också en tillfångatagen brittisk man, som Isis kallar för David Haines, visas upp. I samband med detta ska även en konkret varning riktas mot världens regeringar om att backa från det som Isis kallar för "den amerikanska ondskans allians mot Islamiska staten".

Så sent som förra veckan gick Shirley Sotloff, mor till Steven, ut med en film där hon vädjar till Isis själutnämnda kalifat att släppa hennes son.