De stred mot Isis för att försvara sina barn

1:43 min

Irakiska styrkor fortsätter offensiven runt staden Amerli. Staden befriades i måndags efter att ha varit omringad av jihadistgruppen Isis i mer än två månader.

Vår korrespondent Katja Magnusson i Bagdad har träffat kvinnor från Amerli som tog till vapen för att hindra islamisterna.

– Till och med vi kvinnor stred för att försvara våra barn och män, säger fyrabarnsmamman Kharma Mohsen från den lilla turkmenska staden Amerli.

Under mer än två månader, då staden var omringad av Isis, lärde hon sig att använda granatgevär, AK 47 och andra vapen.

Någon dag innan markoffensiven inleddes landade en helikopter. Kharma Mohsen berättar att den släppte av soldater och shiamuslimska milismän.

En grupp kvinnor, barn och sjuka evakuerades i helikoptern. Nu bor de i en gammal skola i huvudstaden Bagdad. Flera är påfallande smala.

– Vi åt bara dadlar och bröd i flera månader, berättar Iman.

Under belägringen drack de vatten ur källor, men elen, gasen, bensinen och medicinerna tog slut. När mjölken var på upphällningen blev flera barn sjuka.

– Striderna pågick dag och natt, säger Mohammed Ayad, som ingick i styrkorna som försvarade Amerli.

Granater föll över familjernas hus. Amerliborna är shiamuslimska turkmener och de är säkra på att om Isis lyckats bryta igenom försvaret hade de alla dödats, eller tillfångatagits. Men tack gud så klarade vi oss, säger Hanaa Ayad.