Cameron kan sätta in flygvapen mot Isis

1:37 min

I Storbritannien ökar i dag trycket på premiärminister David Cameron att låta det brittiska flygvapnet ansluta sig till amerikanerna i flyganfallen mot terrorgruppen Isis. Detta sedan Isis i en propagandavideo varnat för att en kidnappad britt kommer att bli den näste som mördas.

”Vi tar tillfället i akt och varnar de regeringar som går in i den ondskefulla amerikanska alliansen mot den islamska staten: Backa undan! Lämna vårt folk ifred.”

Det säger den svartklädde mannen i slutet av propagandavideon som påstås visa det brutala mordet på den amerikanske journalisten Steven Sotloff. Videon som publicerades på nätet i förrgår tycks visa hur den svartklädde mannen skär halsen av Sotloff.

Den svartklädda mannen talar bredvid ytterligare en kidnappad man i orange overall. Mannen står enligt videon näst i tur att bli mördad. Han är en brittisk hjälparbetare som kidnappades i fjol. Hans familj har bett att hans namn inte ska offentliggöras.

De flesta brittiska analytiker anser att videon gör det allt svårare för premiärminister David Cameron att undvika att sätta in det brittiska flygvapnet Royal Air Force i attacker mot Isis, tillsammans med det amerikanska flygvapnet.

Det skulle kunna uppfattas som om den brittiska regeringen faller för hot från terrorister. David Cameron har i kväll kallat till ett möte med regeringens krisgrupp Cobra, för att diskutera situationen.

Det som ytterligare gör utvecklingen till en brittisk angelägenhet är att rösten som hörs på videon verkar vara samma som på den första videon, då den amerikanske journalisten James Foley mördades framför kameran.

Rösten har identifierats som brittisk och tros tillhöra en före detta brittisk rap-artist från en förort till London.