Oskyldiga bröder fria efter 30 år i fängelse

1:43 min

I delstaten North Carolina har dna-tester visat att två halvbröder är oskyldiga till våldtäkt och mord av en 11-årig flicka. De har suttit fängslade i trettio år, den ena på livstid och den andra i väntan på dödsstraff.

Henry Lee McCollum, nu 50 år, berättade nyligen från fängelset för en journalist hur det gick till när han erkände sig skyldig till våldtäkt och mord på en liten flicka. Polisen pressade honom, han var nitton år, rädd och påtänd.

Till slut sa han att han gjort det bara för att få gå därifrån. Hans halvbror, Leon Brown, pressades också att skriva under på att han deltagit i brottet.

De båda halvbröderna, som båda har mycket lågt IQ, tog genast tillbaka sina erkännande, men dömdes ändå som skyldiga. Den äldre dömdes till döden och den andre som var femton år fick också en dödsdom, som senare ändrades till livstid.

Nu har halvbröderna suttit fängslade i tre decennier men under tiden har deras juridiska företrädare försökt få domarna omprövade och hävdat brist på bevis.

Det fanns dna bevarat från brottsplatsen. En cigarettfimp som hittades bredvid flickan. Det visade sig att dna kunde matchas med en nära granne till elvaåringen som våldtagits. En man som tidigare begått liknande brott.

En domare har nu beslutat att de båda halvbröderna ska friges. Den felaktiga domen kommer att ge ytterligare näring till en debatt om dödsstraffet som ifrågasätts av allt fler i USA, inte minst efter flera utdragna avrättningar där giftinjektioner inte fungerat som planerat.