SJ:s nya tidtabell hårt slag mot mindre orter

2:11 min

I morgon startar försäljningen av biljetter enligt SJ:s nya tidtabell för snabbtågen mellan Stockholm och Göteborg, som lovar tio minuter kortare resväg. Tidsbesparingen sker genom färre stopp på vägen, något som får skarp kritik från de mindre orter som blir av med sina snabbtågsavgångar.

– Vi har gjort en värdering över vart våra kunder åker helt enkelt. Det är där vi har gjort utgångspunkten och fokuserat på orter och ställen där vi har den stora majoriteten av våra kunder, säger Maria Hofbauer, SJ:s snabbtågschef på sträckan.

Hon berättar vidare att ändringen handlar om att SJ nu ska bli mer konkurrenskraftiga gentemot flygtrafiken. SJ vill bli mer attraktiva och ett mer självklart val för resenärer som kanske funderar på att ta flyget.

Allt fler mindre orter mellan Stockholm och Göteborg kommer nästa år att få se X2000 blåsa förbi istället för att stanna.

I SJ:s nya tidtabell för sträckan nästa år försvinner en del stopp på vägen, närmare bestämt 47 stycken om dagen. 

Omkring 60 procent av resenärerna, de som reser från storstad till storstad, kan då räkna med en tidsvinst på tio minuter. Samtidigt får de övriga 40 procenten räkna med att hitta andra lösningar än snabbtåg.

Förlorarna finns i orter som Alingsås, som blir av med 11 avgångar, och Flemingsberg som helt blir av med sina 8 avgångar om dagen. Andra som får färre snabbtågsavgångar är Hallsberg och Katrineholm.

I mars nästa år startar också en konkurrent till SJ, Hongkongbaserade MTR, åtta nya snabbtågsavgångar mellan storstäderna, något som enligt SJ kommer leda till sänkta priser. Men MTR:s nya tåg stannar inte heller på flertalet av de orter där SJ nu drar ner på snabbtågen.

Daniel Filipsson är moderat kommunalråd i Alingsås, en stad som de senaste åren haft stor inflyttning och tillväxt vare goda kommunaikationer.

– Vi är ju en kommun där många bor, men alla jobbar inte i kommunen utan är naturligtvis beroende av bra pendlingsmöjligheter till Göteborg och norröver. Detta är naturligtvis negativt ur den bemärkelsen, säger Filipsson.