Enström: Sverige ska inte kringgå vapenembargo mot Kina

1:59 min

Försvarsministern kallar nu till sig FOI:s generaldirektör efter avslöjandet att FOI planerat att ingå ett samarbete med Kina trots att landet omfattas av ett internationellt vapenembargo.

– Sverige ska inte kringgå vapenembargot mot Kina och därför har jag kallat till mig generaldirektören för att bringa klarhet, att det inte finns substans i detta och det kommer jag att få en redovisning om, säger Karin Enström, försvarsminister.

Men det finns ju dokumentation om detta, exempelvis att FOI gick till KTH med ett Kinaupplägg, talar inte detta för att det ligger en viss sanning i det här?

– Det viktiga för mig är nu att få hit generaldirektören och bringa klarhet i detta. Sverige och svenska myndigheter ska inte kringgå vapenembargo när det gäller Kina, säger Karin Enström.

Det är Sveriges Televisions Uppdrag Granskning som i dag avslöjar att försvarsforskningsmyndigheten FOI under flera år i hemlighet förhandlat med diktaturen Kina om ett samarbete. Trots att det råder ett vapenembargo mot Kina efter massakern på Himmelska fridens torg 1989.

FOI vill sälja ett datorprogram som kan användas i Kinas program för massförstörelsevapen. Liksom i den så kallade Saudiaffären har FOI använt ett bulvanliknade upplägg, i samarbetet med Kina skulle Kungliga Tekniska Högskolan agera front i den kontroversiella affären.

Den myndighet som prövar svensk vapenexport är kritisk och anser att  FOI undanhållit central information när ärendet prövats.

FOI berättade inte att det tilltänkta mottagarlandet var Kina, inte heller att programvaran kunde användas för konstruktion av kärnvapenmissiler.

Jan-Erik Lövgren är ställföreträdande generaldirektör på exportkontrollmyndigheten ISP.

– Det här är en funktionalitet konstaterar vi som kan användas i massförstörelse-program, säger Jan-Erik Lövgren.