Norsk ekonomi drabbas hårt av sanktionerna mot Ryssland

2:06 min

Norges två viktigaste näringsgrenar påverkas mycket av EU:s sanktioner mot Ryssland. Norge står utanför EU, men ställer sig ändå bakom sanktionerna. Vidar Helgesen är Norges Europaminister.

– Det är en ju en speciell situation för Norge. EU:s sanktioner, som vi har slutit upp bakom, drabbar norska aktörer i vår viktigaste ekonomiska sektor energi. Medan de ryska motsanktionerna slår mot vår näst viktigaste näring, nämligen fisk och skaldjur, säger Vidar Helgesen, Europaminister i Norge.

EU:s sanktioner stoppar export av viss energiteknologi till Ryssland, till exempel teknik för att få upp olja från djupa hav och arktiska områden. Här hör norska företag till de världsledande. Dessutom stoppar Rysslands motsanktioner import av till exempel norsk lax, sill och makrill.

– Det är särskilt pelagisk fisk, som sill och makrill, som är problemet för där är vår stora marknad Ryssland. Så vi uppmanar alla svenskar att äta mycket norsk sill framöver, säger statsminister Erna Solberg.

Förra året sålde Norge fisk och skaldjur till Ryssland till ett värde av närmare 8 miljarder svenska kronor. Nu hoppas alltså Norges statsminister att vi svenskar ska äta upp en del av den sill som inte längre får säljas till Ryssland.

Varken Norges regering eller näringsliv har ännu någon samlad bild av hur illa sanktioner och motsanktioner kommer slå, men Europaminister Vidar Helgesen säger sig få ständiga frågor om sanktionerna från olika norska aktörer. Trots att det kostar så står Norge tydligt bakom EU:s sanktioner.

– Ja, det har regering gett besked om. Det sluter alla politiska partier i Stortinget upp bakom, och vi ser även att näringslivet har stor förståelse för den här situationen, säger Vidar Helgesen.

Som grannland till Ryssland menar Helgesen att det ligger i Norges intresse att folkrätten och gränsernas okränkbarhet respekteras.

Norska regeringen kommer inte ge ekonomisk kompensation till drabbade företag. Enligt Vidar Helgesen försöker man däremot ändra en del regler för att hjälpa fiskenäringen att hitta nya marknader för den fisk och skaldjur som tidigare har sålts till Ryssland.