Frankrike skjuter upp militär fartygsaffär med Ryssland

1:01 min

Frankrike ställer in den omstridda leveransen av det första krigsfartyget som byggts till Ryssland. Det meddelar president Hollande nu. Beskedet kommer inför Nato-mötet i morgon. Samtidigt kommer uppgifter om att Frankrike kommer börja förhandla om affären i november igen.

Det har under flera månader kommit massiv kritik mot Frankrike för att landet bygger krigsfartyg till Ryssland mitt under konflikten med Ukraina. 

Detta sker samtidigt som EU infört sanktioner mot Ryssland. Det är bland annat från USA som kritiken varit kraftigast.

Meningen var att det första av två fartyg, av typen Mistral, skulle levereas till Ryssland i oktober. Det andra skulle skickas senare.

Krigsfartygen, som byggs i Saint-Nazaire i västra Frankrike, kan bland annat användas till att transportera helikoptrar.

Nu meddelar Frankrikes president, Francois Hollande, att Rysslands agerande i östra Ukraina gör att Frankrike inte kan leverera det första fartyget. Senast i somras sade president Hollande att det skulle bli alltför kostsamt att ställa in affären.

Hollande uttryckte då att det skulle handla om en summa motsvarande över 10 miljarder kronor. Det fransk-ryska avtalet skrevs under 2011 och kritiken har varit stark från bland annat kolllegor i försvarssamarbetet Nato.