Boko Haram på skräckoffensiv i Nigeria - liknar Isis

2:29 min

Den islamistiska gruppen Boko Haram uppges nu ha intagit ytterligare ett samhälle i nordöstra Nigeria. Samtidigt som rörelsen verkar stärka sin position och föra en strategi liknande Isis i Mellanöstern, så verkar den nigerianska armén helt ha tappat kontrollen.

De dåliga nyheterna kommer slag i slag för Nigerias armé. Hustrur till soldater har demonstrerat i Maiduguri i delstaten Borno och krävt att deras män måste få ordentlig utrustning för att kunna bekämpa den islamistiska rörelsen Boko Haram.

En befälhavare vid en arméförläggning i samma stad var nära att lynchas av sina män efter att en antal soldater dödades i ett bakhåll. Rapporter om myterier bland soldater kommer hela tiden.

Arméns svar har varit att förneka det mesta. De protesterande soldatfruarna fick svaret från arméchefen:

"Om det här upprepas kommer de att mötas av piskor och föras ut från förläggningarna".

När hundratalet nigerianska soldater flydde över gränsen till Kamerun efter hårda stirder nyligen, så kallades det för en taktisk omgruppering. Allt fler inser nu att Nigerias armé är i en förnekelsefas.

I går kom uppgifter om att Boko Haram intagit samhället Banki på gränsen till Kamerun. I början av veckan intog Boko Haram staden Bama, den näst största staden i delstaten Borno, efter hårda strider där tusentals civila och militärer flydde mot den största staden Maiduguri.

I likhet med Isis i Mellanöstern har nu Boko Haram utropat ett kalifat över de områden som den kontrollerar, och området blir bara större. En nigeriansk tankesmedja säger i en ny rapport att mycket tyder på att Boko Haram tänker ta sig an huvudstaden i Borno.

"Skulle Maiduguri falla i islamisternas händer så skulle det vara en symbolisk och strategisk seger utan motstycke i konflikten hittills", skriver Nigeria Security Network.

I Nigeria växer missnöjet i styrka, i offentligheten och i sociala medier. Folk frågar sig hur kommer det sig att säkerhetsstyrkorna, som får omkring en fjärdedel av den federala budgeten, inte kan bromsa Boko Harams framfart.

Svaret ligger troligen i den omfattande korruptionen, de resurser som skulle ha gått till soldaterna i fält, har helt enkelt försvunnit på vägen. Reaktionen från Nigerias armé om att Boko Haram nu utropat kalifat är:

"Det handlar om tom retorik, nationens integritet är intakt".

Allt fler nigerianer har svårt att tro på det.