Ukraina i fokus på Natos toppmöte

1:51 min

I dag börjar militäralliansen Natos toppmöte i Wales i Storbritannien, ett möte som till stor del kommer att präglas av kriget i de östra delarna Ukraina. Men Ukraina kan troligen bara se fram mot att få moraliskt och politiskt stöd, någon vapenhjälp från Nato är inte att räkna med, men kanske från enskilda västländer.

Kriget i östra Ukraina har lett till att Nato börjat gå tillbaka till sina rötter. Ända sedan Sovjetunionens upplösning har militäralliansen haft problem med att motivera sin existens. Men nu ser Nato återigen som sin centrala uppgift att försvara medlemsstaterna mot vad man uppfattar som rysk aggression.

Omsvängningen har gått snabbt. För bara några veckor sedan väntades det att Afghanistan skulle bli huvudämnet på toppmötet, Nato-operationen i Afghanistan, där också Sverige medverkat, lider mot sitt slut - men den våldsamma utvecklingen i Donbass-området gör att det blir Ukraina som kommer att stå i centrum.

Bland annat kommer president Porosjenko till mötet och han kommer att ha ett slutet sammanträffande med de främsta västledarna med president Obama i spetsen; sannolikt kommer han då att informera om de diskussioner han och president Putin haft om att få något slags slut på striderna som krävt mer än 2600 dödsoffer.

Porosjenko kommer att få ett starkt politiskt stöd i ryggen från västledarna men, som det ser ut, knappast något mer, Ukraina är ju inte medlem i Nato. Polen har föreslagit vapenhjälp till Kiev och även president Obama antydde för första gången något liknande när han i var i Estland igår, men det mäktiga Tyskland säger att vapenhjälp inte är på mötets dagordning.

Nato planerar istället att förstärka försvaret av existerande medlemsländer för den händelse de någon gång skulle hamna i militär konflikt med Ryssland, först och främst ska man upprätta en fast snabbinsatsstyrka på 4 000 soldater som är tänkt att användas i till exempel de baltiska staterna. Ryssland har sagt att om Nato på så sätt flyttar fram sina positioner så kommer de att vidta motåtgärder.