WHO avgör om nytt ebolavaccin ska användas

2:04 min

Idag görs ett nytt försök att stoppa den växande Ebola-epidemin i Västafrika när WHO samlas till ett möte i Geneve. Där skall det avgöras om det nu skall tillåtas att använda experiment-vaccin.

Hur farligt är ebola? Lyssna på Vetandets värld 12.10

Det handlar om icke-godkända och oprövade vacciner. En del av dem vill nu WHO tillåta för att hejda den hotande katastrofen.

Bara senaste veckan dog ytterligare 400 människor i ebolafeber och dödstalet överstiger nu 1900 runtom i Västafrika, mer än hälften av 3500 fall av smittade. Det här är ett utbrott som saknar motstycke och det ökar med rasande fart i de drabbade länderna förklarade WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

– Detta är det största och mest omfattande ebolautbrottet som vi sett, säger Margaret Chan.

Först var det små länder som Liberia, Sierra-Leone och Guinea där ebolan först upptäcktes. Länder som alla saknar medicinska resurser för att komma till rätta med den dödliga febern som dödar upp till 90 procent av de smittade.

Men nu har en liberiansk man orsakat ett nytt larm, i det folkrikaste landet i Afrika, Nigeria. Han undgick de kontroller som Nigeria infört sedan ebolan först dök upp i storstaden Lagos och mannen tros redan ha orsakat tre dödsfall i hamnstaden Port Harcourt, där all Nigerias olja exporteras ifrån. Och därifrån kan epidemin mångfaldigas.

Ebola smittas via kroppsvätskor och det har också orsakat 120 hälsoarbetares död. Läkare Utan Gränser efterlyser en global insats för att inte förlora kampen mot Ebolan, en global militär insats för att isolera misstänkta smittade och vårda dem på fältsjukhus borta från städerna.

WHO tror att 20 000 kommer att smittas innan sjukdomen är under kontroll men den kommer att kunna kontrolleras, anser Margaret Chan.

– Utbrottet kan och kommer att kunna kontrolleras, vi vet vad som behövs och hur vi ska göra det, säger Margaret Chan.

Idag samlas vetenskapsmän i Geneve för att välja ut och tillåta två eller tre experimentvaccin som ännu inte är prövade och godkända. WHO hoppas att de skall göra mer nytta än skada. Kanada har dock erbjudit upp till 1000 doser av ett egen-tillverkat vaccin och den stora frågan återstår. Vem av de tusentals smittade skall få vaccinet?