Ukraina inför ensidig vapenvila

1:28 min

Ukrainas president Porosjenko har beslutat om en ensidig vapenvila som ska börja gälla från fredag klockan 13 svensk tid. En av separatistledarna säger att även rebellsidan kan tänka sig en vapenvila.

Ukrainas president Petro Porosjenko säger att han kommer att ge order om en vapenvila i morgon fredag för att bereda marken för en fredsplan "steg för steg". Villkoret är att det planerade mötet med kontaktgruppen äger rum i Minsk.

Den så kallade kontaktgruppen ska mötas i Minsk för att lägga fram en fredsplan för östra Ukraina, skriver Reuters. Gruppen består av Ukraina, Ryssland, de proryska rebellerna och OSSE.

Ryssland är redo att ta "praktiska steg" mot en nedtrappning av krisen i Ukraina utifrån förslag som lagts fram av president Vladimir Putin, sade ryske utrikesministern Sergej Lavrov enligt ryska Interfax.

– Vi hoppas att Putins uppmaning kommer att hörsammas, särskilt av Kiev och av (rebelledare i) Donetsk och Luhansk.

– Tillsammans med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa är vi redo att ta praktiska steg mot nedtrappning.

Rysslands utspel har mötts med vissa tvivel i västländer eftersom de kommer strax innan sanktionerna mot Ryssland kan skärpas.

Porosjenko deklarerade den ensidiga vapenvila under torsdagen, efter att han träffat de tyngsta Nato-ledarna i ett förmöte under Nato-toppmötet i Wales.

En av de pro-ryska separatistledarna, Andrei Purgin – ledare för Donetsk folkrepublik – svarade en stund senare att om Ukraina inför en vapenvila, då kanske även separtisterna kan tänka sig att göra så under fredagen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Om det verkligen blir en vapenvila från deras sida, de kanske vi också följer den, säger han.

Porosjenko träffade de ledande västpolitikerna under torsdagen, bland dem president Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, innan själva NATO-mötet formellt började.

Efter de överläggningarna sa Porosjenko att han fått försäkringar om att NATO-mötet skulle utlova militär hjälp till Ukraina, men inte från NATO som helhet utan att enstaka medlemsländer skulle bistå med militärmateriel, bland annat har Polen uttalat sig för det.