Investerarna tvivlar på SAS

1:53 min

I dag kommer flygbolaget SAS med sin passagerarstatistik för augusti. Men marknaden tycks tvivla på hur SAS ska klara av att hävda sig i framtiden. Det tyder inte minst en 20-procentig nedgång för företagets preferensaktie på.

Jacob Pedersen, flyganalytiker på danska Sydbank, säger att SAS framtidsutsikter försämrats, sen preferensaktien gavs ut för ungefär ett halvår sen.

– Inte minst understryks det av att SAS skrev ned vinstprognosen i maj, säger han.

Den som köpte SAS-preferensaktie i vintras såg förmodligen utdelningen som attraktiv. 50 kronor per år från starten, och teckningspriset var 500 kronor. En avkastning på tio procent per år alltså.

En preferensaktie har en utforming som liknar en företagsobligation, man har företräde till aktieutdelning. Men går det uselt för företaget och det går omkull, kan man förlora alla satsade pengar.

När SAS preferensaktie började handlas på börsen för ungefär ett halvår sen, så steg den till en början. Investerarna trodde alltså på SAS, och såg avkastningen på tio procent som attraktiv.

Men sen kom resultatet för andra kvartalet. Back en dryg miljard, och nu handlas preferensaktien under 400 kronor, minus mer än 20 procent sen starten. Det innebär också att de 50 kronorna i utdelning per år i dagsläget motsvarar närmare 13 procents avkastning.

Peter Malmqvist är fristående finansanalytiker. Han jämför med preferensaktier i fastighetsbolag, som det finns en hel del av, och där räntan brukar ligga runt sex procent, betydligt lägre än fallet med SAS.

– Den högre räntan i SAS fall illustrerar att placerarna kräver en högre riskkompensation, en högre avkastning. När räntan nu stigit till nästan 13 procent, så illustrerar ju det faktiskt att osäkerheten i SAS har ökat sen de gav ut preferensaktierna, säger han.