Motion kan förhindra huvudvärk

1:38 min

I dag lider upp till var femte tonårsflicka av spänningshuvudvärk flera gånger i månaden. Men mer muskler och bättre kondition kan hjälpa dem som lider av återkommande huvudvärk, visar en ny avhandling från Lunds universitet. 

I takt med att ungdomar tillbringar allt mer tid stillasittande framför datorer, telefoner och surfplattor påverkas kroppen negativt. Malin Ramne, 18 år, som går i gymnasiet i Göteborg känner igen problemen, men har också märkt att fysisk aktivitet hjälper henne att må bättre och slippa huvudvärk.

– Jag är ganska aktiv och är i stallet i stort sett varje dag och det är aldrig de dagarna jag har ont. Utan det är när jag sitter stilla mycket och har mycket läxor som man får ont. Och kollar man generellt på mina kompisar så är det dem som inte rör sig så mycket som oftare har huvudvärk, säger hon.

Det är danska flickor i åldern 9 till 18 år med återkommande huvudvärk i genomsnitt 20 dagar i månaden som har ingått i studien. Resultaten visar att dålig kondition och svag muskelstyrka i skuldermuskulaturen ökar risken för huvudvärk.

– Den ungdomskultur vi har med mycket stillasittande påverkar kroppen negativt, säger Birte Tornöe, doktorand vid Lunds universitet, som gjort studien.

Birte Tornöe säger att det verkar vara svårt för den moderna familjen att leva upp till rekommendationerna om att unga ska röra sig så att pulsen höjs minst en timme varje dag plus att det krävs styrketräning flera dagar i veckan. För mycket stillasittande är ett hälsoproblem som alla föräldrar behöver ta ställning till menar Birte Tornö.

Risken är annars att ungdomarna hamnar i övermedicinering av huvudvärkstabletter och att skolarbetet blir lidande. Det har Sandra Landin, 17 år, märkt.

– När man har huvudvärk så spänner det vid tinningen och det är jobbigt på lektionerna och det går ut mycket över fritiden, säger hon.