Varvsarbetare oroade över stoppad leverans till Ryssland

1:26 min

I går stoppades den omstridda leveransen av ett franskt krigsfartyg till Ryssland. Anledningen är konflikten med Ukraina. Men beskedet av Frankrikes president kom som en överraskning på varvet i västra Frankrike.

Nu uppfyller Ryssland inte de krav som gör att leveranserna kan genomföras. De som arbetar vid varvet i Saint-Nazaire ogillar beslutet, enligt Christophe Morel som är facklig företrädare.

– Förhoppningen är att det ska ordna sig på fredlig väg i Ukraina, så att krigsfartygen ska kunna levereras, säger han till fransk tv.

Pressen på president Hollande blev för stor från USA och Nato om att stoppa leveranserna av krigsfartygen. Affären mellan Frankrike och Ryssland gäller två helikopterbärande krigsfartyg av typen Mistral.

Fartyget Vladivostok är nästan helt färdigbyggt och skulle snart levereas. Vid varvet finns oron för att flera hundra personer som arbetar med det andra krigsfartyget kan bli utan jobb.

Att den första leveransen skjuts upp betyder inte att affären värd motsvarande över 10 miljarder svenska kronor helt har brutits. Arbetet i Sant-Nazaire fortsätter.

Även om det finns en oro för jobben anser fackliga företrädaren Christophe Morel att det inte går att blunda för det som händer i Ukraina och för människornas lidande där.