Fi polisanmäler Valmyndigheten

Feministiskt initiativ (Fi) har polisanmält Valmyndigheten. Orsaken är att Fi inte ska ha fått lägga ut valsedlar i svenska ambassaden i Berlin samt konsulaten i New York och i Århus. 

– Där har personalen vägrat ta emot valsedlar från våra volontärer. Valmyndigheten har brustit i sin utbildning av personalen, det här borde de ha förberett för länge sedan, säger Björn Nilsved, partiets valsedelsamordnare.

Han gjorde polisanmälan på torsdagen, med rubriceringen "otillbörligt verkande vid röstning".

Carl-Johan Friman, presskontakt på Valmyndigheten, säger att information har skickats ut om att partierna ska få lägga ut valsedlar, och även om att väljarna kan rösta genom att skriva det önskade partiets namn på en blank valsedel.

– Den informationen har gått ut i paketet med allt annat valmaterial till alla röstmottagande utlandsmyndigheter och finns även elektroniskt att tillgå för dem, säger Friman.

Han vet dock ännu inget närmare om fallen som polisanmälts.

– Vi har bara hört om det via medierna och vi följer nu upp vad som har hänt.

Två sätt att rösta utomlands:

Det ena är att förtidsrösta på svenska ambassader och konsulat före valdagen. Valmyndigheten har på sin hemsida en lista med öppettider för alla svenska ambassader, generalkonsulat, konsulat som har röstmottagning. Väljare kan dock inte rösta utomlands på själva valdagen eftersom rösten måste skickas till Sverige i tid till rösträkning.

Det andra sättet att rösta utomlands är genom att brevrösta. Väljarna kan beställa brevröstningsmaterial från alla ambassader, generalkonsulat och konsulat som anordnar röstmottagning.


Källa: Valmyndigheten (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.