Val 2014

C backar från krav på sänkta löner

1:16 min

I kväll var det Centerpartiledaren Annie Lööfs tur att frågas ut i SVT:s partiledarutfrågning. Lööf gav bland annat besked om att hon inte längre tänker driva partiets krav om sänkta ingångslöner, som skulle göra lättare för unga att få in en fot på arbetsmarknaden. Nu är det alliansens linje om yrkesintroduktionsjobb som gäller, sade Annie Lööf till SVT:s Anna Hedenmo.

Näringsministern och Centerpartiledaren Annie Lööf var i kväll sist ut i SVT:s serie med partiledarutfrågningar, där hon fick frågan om varför partiet har backat från det tidigare kravet.

– Jag tycker att vi har nått en bra modell när det gäller yrkesintroduktionsanställningarna. Där är jag väldigt pragmatisk, för det finns inget skäl att enbart sänka ingångslönerna, sade Lööf.

Centerledaren pressades också bland annat på hur hon kan varna för att jobb går förlorade om de rödgrönas förslag att höja arbetsgivaravgiften för unga blir verklighet - samtidigt som Alliansen vill höja arbetsgivaravgifterna i finanssektorn.

– Det finns branscher, fastighetsbranschen och den finansiella sektorn är sådan, som inte är lika jobbdrivande. Där kan det finnas skäl att sänka skatten, sade Lööf.

Annie Lööf fick också frågor om varför Centerpartiet - som lanserar sig som alliansens gröna röst - går till val på att "Stoppa utsläppen. Inte bilarna", men ändå säger nej till höjd bensinskatten.

– Bensinskatten bveskattar avstånd. Ju mer man kör, desto mer gröpter det ut plånboken.

Men du släpper ju också ut mer, ju mer du kör?

– Det stämmer, men det drabbar också dem som inte har alternativ allra hårdast, sade Annie Lööf.