Ingen tror på vapenvila i Mariupol

1:53 min

I sydöstra Ukraina har invånarna i halvmiljonstaden Mariupol barrikaderat sig. De litar inte på någon vapenvila från Minsk i dag utan räknar med att staden kommer bli ockuperad.

Ljudet av raketartilleri kom närmre kuststaden Mariupol sent i går kväll. Invånare förberedde skyddsrummen, trots att områdets guvernör Sergej Taruta lovat att staden var beredd och kan försvaras.

Hamnstaden hade en gång Sovjetunionens största stålverk. Det fungerar fortfarande och är en viktig motor i ukrainsk ekonomi. Staden är den sista stora som ryskstödda separatister inte intagit i Donetsk län.

Separatisterna har sagt att de kan tänka sig en vapenvila från och med i dag och från både ryska och ukrainska presidenterna har det kommit positiva uttalanden om att en lösning är på gång inför samtalen i Minsk, lagom innan Natomötet avslutas.

Men på marken i öster har strider rasat och ukrainska styrkor tvingades retirera från flera mindre orter öster om Mariupol och nära Luhansk. OSSE:s speciella monitorer som finns i Mariupol rapporterar hårda strider från städerna Sjirokyne och Bezimenje bara några mil bort.

Ett 50-tal explosioner hördes och invånare som inte flytt berättade att kraftverket träffats så ingen el fungerar. Ukrainska soldater i frivilligbataljonen Azov, som lovat försvara Mariupol, sa till journalister inne i staden att de tvingats retirera - beskjutna av överlägsna ryska militärer med tyngre och bättre vapen.