Ramberg: Bara ett mirakel kan rädda Reinfeldt

Dagens duell i P1 är realistiskt sett inte alls någon statsministerduell. Bara ett mirakel kan rädda Fredrik Reinfeldt kvar på den posten.

Direkt: Följ uppladdningen och duellen i Kulturhuset

Den verkliga duellen står nu mellan Stefan Löfven och siffran 175. De rödgröna har fortfarande chans att få en majoritet av riksdagens ledamöter, alltså minst 175.  Det skulle göra livet så mycket enklare för en blivande statsminister Löfven.

Därför blir varje debatt s-ledaren deltar i nu ytterligare ett tillfälle att mobilisera, att hamra in budskapet till de egna att inte slå sig till ro och tro att segern är kirrad.  Dagens duell är inget undantag.

För Fredrik Reinfeldt gäller det omvända. Han duellerar knappast längre för att vinna, han slåss för en hedersam förlust. Reinfeldt har gjort borgerligheten lyckligare än den varit sen demokratins genombrott och han vill avrunda med flaggan hyfsat högt. Som det ser ut just nu skulle han annars, i det som troligen blir hans sista valrörelse, landa i nivå med gammelmoderaten Bildts 90-talssiffror.

Men han räknar nog också med att valresultatet avgör framtiden för den allians som är hans skapelse. Den får svårt att överleva ett valnederlag. Och det är i första hand Moderaterna som har intresse av att Alliansen och blockpolitiken består även i opposition.

Enda chansen att den gör det är att Löfven får ett svagt underlag i riksdagen. Då finns det fortfarande skäl för allianspartierna att driva en gemensam politik eftersom de då får reella möjligheter att stoppa regeringsförslag. Då skulle de kunna framställa en s-mp-regering som svag och oförmögen att leda landet.

Annars är risken stor att de mindre Allianspartierna kommer fram till att de tjänar mera på att gå fram var för sig. Och ohämmat köra sin egen politik. En framtidsvision som Reinfeldt nog gärna duellerar mot.