Fel i Eniros siffror – 150 miljoner saknas

Söktjänstföretaget Eniro har upptäckt fel i bokföringen och skriver ned den förväntade vinsten i år med 150 miljoner kronor. Felen beskrivs som sofistikerade och Eniro överväger att polisanmäla förre vd:n. Aktien rasar.

När Stockholmsbörsen öppnade föll aktiekursen brant och vid lunchtid hade den tappat närmare 25 procent i värde.

Eniros styrelse uppger att intäkter redovisats för tidigt i bokföringen, vilket fått det att se ut som om företaget gjort ett bättre resultat.

– Enligt Eniro har utredningen visat att den här påverkan på bokföringen varit sofistikerad och utstuderad, och att den tidigare vd:n vetat om det här. Men vi har alltså inte hört hans sida av saken än, det här är bara vad styrelsen sagt, säger Jenny Sanner Roosqvist, Ekonomiekots reporter på plats på Eniros presskonferens.

Eniros styrelse överväger att polisanmäla felaktigheterna i redovisningen. Man har också meddelat att förre vd:n Johan Lindgrens inte kommer att få behålla sin fallskärm på totalt 20 miljoner kronor. Lindgren tvingades sluta för drygt två veckor sedan.

Eniros vinstprognos för 2014 justeras i och med det inträffade ner från 850 miljoner kronor till 700 miljoner före avskrivningar.

– Det är en knäck för bolagets förtroende, säger Jenny Sanner Roosqvist.