Sverige ointressant för gruvjättar

1:42 min

Trots att Sverige numera beskrivs som ett av gruvindustrins mest attraktiva länder att investera i så sneglar världens ledande järnmalmsproducenter inte på svenska tillgångar. Det säger råvaruprofessorn och tidigare chefsekonomen på världens näst största gruvbolag Rio Tinto, Phillip Crowson till Ekot.

– De behöver inte den småskaliga svenska marknaden när de redan har höghaltiga och produktionsmässigt billigare fyndigheter att utvinna i Australien, Brasilien och på sikt Västafrika, säger Phillip Crowson, idag professor vid universitet i skotska Dundee.

Han pratar om de tre gruvjättarna Vale, Rio Tinto and BHP Biliton som trots att världsmarknadspriset på järnmalm sjunkit med runt 35 procent sen årets början fortfarande gör vinster.

– Mindre bolag som inte har tillgång till de stora gruvfyndigheterna, och det gäller även andra mineraler, sådana bolag kommer även i fortsättningen kommer att vara intresserade av Sverige, tror Phillip Crowson.

Minskad efterfrågan i Kina är den främsta förklaringen till att världsmarkandspriset på järn sjunkit och att gruv- och prospekteringsboomen det pratats om i Sverige dämpats något.

Järnmalmspriset har den senaste tiden legat omkring 90 dollar per ton och bedömare tror att det kan sjunka ytterligare något. Det tror även Phillip Crowson. Men det handlar inte om någon kollaps till 90-talets 15-20 dollar per ton.

– Det har marknaden blivit för stor för, säger han.