FOI ska utreda Kinaaffären

1:55 min

I dag hölls ett stormöte på FOI där generaldirektören meddelade att man startat en utredning av vad som inträffat när FOI tillsammans med KTH förhandlade med Kina kring den militära programvaran "Edge". Bland personalen är oron nu stor att han letar efter en syndabock.

Det finns nu två helt olika versioner av verkligheten på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). I en version, som har stöd i interna dokument och mötesprotokoll, vände sig FOI till KTH eftersom man själva inte fick samarbeta med Kina som är satt under vapenembargo. 

KTH skulle ta över projektet men använda sig av FOI:s personal. Allt var förankrat hos generaldirektören, ett klassiskt bulvanupplägg alltså. Ekot har talat med medarbetare som jobbade i projektet och de står fast vid den bilden.

Generaldirektör Jan Olof Lind version är en annan. Han hävdar att något bulvanupplägg inte förankrats hos honom.

– Jag har noterat att det finns flera uppgifter som gör gällande att det skulle vara på det sättet och det stämmer inte enligt mitt förmenande, sa han i Ekot i morse.

I dag kring lunchtid hölls ett stormöte på FOI. Mötet var mycket välbesökt och generaldirektören berättade att man skulle utreda myndighetens processer så att inte forskare förde diskussioner de inte hade befogenheter till.

När anställda frågade om man letade en syndabock gavs enligt Ekots källor inget tydligt svar.

Anställda på FOI vittnar nu om en stor oro för att FOIs ledning letar en syndabock för att rädda generaldirektör Linds jobb.

Lind försäkrade i onsdags för försvarsminister Karin Enström att han inte godkänt något bulvanupplägg med KTH.

Under dagen har såväl oppositionen som Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman, sagt att man inte nöjer sig med detta.

– Jag ser ju gärna att att vi får ytterligare klarläggande kring vad som har gjorts, vem som har gjort det och hur det har gjorts, säger Allan Widman till Ekot.