Analys av statsministerduellen: Känns som en fotbollsmatch

5:34 min

Övertaget för de rödgröna i opinionsmätningarna märktes tydligt i Statsministerdebatten i P1, konstaterar Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

– Det känns som en fotbollsmatch där ett lag leder, då sluter de backlinjen och lägger sig lite på säkerhet och defensiv. De som ligger under måste chansa lite. Reinfeldt var väldigt taggad och gick hårt åt Löfven. Det tror jag speglar opinionsläget, sa Tomas Ramberg efter debatten i Studio ett i P1.

– Han har inte så mycket att förlora på att satsa allt nu.

I debatten hettade det till i regeringsfrågan. Reinfeldt och Löfven kastade opinionssiffror på varandra. Alliansen når inte 40 procent sa Löfven, Socialdemokraterna når ju knappt 30 procent kontrade Reinfeldt.

– Löfven har ju länge haft ett underläge i regeringsfrågan, väljarna ska få veta före valet. Det har Alliansen lyckats sätta ganska hårt, att det är det som är normen. På sistone har Löfven, delvis med hjälp av opinionsläget skaffat sig ett hyfsat effektivt svar på det, genom att säga "hur ska du klara dig med din lilla allians?" Jag är inte perfekt, men du är inte heller perfekt, analyserade Tomas Ramberg i Studio ett.

Det blev en ganska het duell mellan statsministerkandidaterna på Kulturhuset i Stockholm under fredagseftermiddagen.

– De som säger att politik är tråkigt tycker nog att det är lite roligare när man hör det här, det blir spännande, man hör att de är arga och engagerade, tyckte Tomas Ramberg efter duellen.

– Men mitt i det här levererar de ju också sakargument, det finns substans.