Reinfeldt attackerade Löfvens traineejobb i debatten

2:05 min

Arbetslösheten och Socialdemokraternas förslag om 32 000 traineetjänster i offentlig sektor hamnade i fokus i statsministerduellen i P1. Moderaternas Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Stefan Löfven drabbade samman i Kulturhuset i Stockholm.

– Problemet är att ungdomarna är arbetslösa här i dag. Vi tar dem från arbetslöshet till ett traineejobb och ett års anställning till kollektivavtalsenliga villkor plus en utbildning. Det tycker jag är väldigt, väldigt bra, sade Stefan Löfven.

Fredrik Reinfeldt höll inte med.

– Det är alltså inte jobb att skicka in tusentals unga människor utan erfarenhet i äldreomsorg, i sjukvård, i förskola utan relevant utbildning och säga att de är traineer och bara finansiera det i tolv månader, sade han.

En annan diskussion rörde kärnkraften där Stefan Löfvens tilltänkta samarbetspartner, Miljöpartiet, vill stänga två reaktorer.

Stefan Löfven fick flera gånger frågan hur han ser på det förslaget, men svarade att det behövs långsiktig politik.

– Svenskt näringsliv, liksom hushållen, måste rimligen veta att de villkor som gäller för energin, de ska vara långsiktiga. De ska inte brytas med skiftande riksdagsmajoriteter. Det är ett viktigt besked. Låt oss sätta oss ner, prata igenom det och ta ansvar, sade Löfven.

Fredrik Reinfeldt replikerade.

– Det här är en man som flyr från frågan. Miljöpartiet föreslår att två aggregat av de tio som vi har ska stängas ner.

– Den gällande energiöverenskommelsen som riksdagen redan har antagit medger att man kan ersätta ett aggregat genom att bygga ett nytt och du kan inte ens svara på om du tycker att det är riktig politik. Hur gör man upp med en man som inte vet vad han tycker, fortsatte Reinfeldt.

Stefan Löfven svarade.

– Jag vet precis vad jag tycker. Vi måste faktiskt ha den överblicken först för det är ingen som vet det. Vi har inte den politiska samsynen.

De två fick också svara på hur skolan ska bli bättre.

– Man måste ha bra inlärningsstöd, lärare som är auktoriteter och så måste vi se till att barn själva gör stora ansträngningar och att vi följer upp med bra läxläsning. Gärna med stöd från skolan, men också att föräldrar tar ett ansvar, sade Fredrik Reinfeldt.

Stefan Löfven svarade.

– Det delar jag, den uppfattningen att föräldrar kan göra mer. Men det är faktiskt väldigt olika förutsättningar och det är det vi måste se.

– Jag är uppväxt i ett arbetarhem och när jag kom upp några år i högstadiet så insåg jag att min pappa och mamma inte kan hjälpa mig med ekvationerna och mattetalen. Det ser olika ut, alla har inte välutbildade föräldrar och det är precis det som är problemet, sade Löfven.