Ryssland förde bort estnisk polis

1:29 min

Myndigheterna i Estland utreder i kväll en ovanlig kidnappning vid gränsen mot Ryssland. En polisman anställd vid den estniska säkerhetspolisen, ska har förts över gränsen medan han arbetade med en utredning. Från Ryssland har det kommit uppgifter om att han misstänks för spioneri. Flera bedömare befarar nu en diplomatisk kris i ett känsligt läge.

Polismannen som arbetar för den estniska säkerhetspolisen, ska ha befunnit sig på den estniska sidan av gränskontrollen, när han fördes bort av maskerade män under pistolhot. Platsen har genom åren varit en passage för både smuggling och människohandel och polisen var involverad i en utredning om organiserad brottslighet vid gränsen.

Säkerhetspolisen i Estland lät tidigare i dag meddela att de inte misstänkte något politiskt motiv till den ovanliga kidnappningen. Men senare har den ryska säkerhetstjänsten FSB uppgett att de gripit polismannen på sin sida av gränsen, att han är misstänkt för spionage, och att han ska ha haft dokument på sig som tyder på det.

Den misstänkta kidnappningen skedde bara två dagar efter att USA:s president Barack Obama besökte Estland och uppmanade Ryssland att upphöra med sin agression gentemot Ukraina, samt försäkra Natolandet Estland om sitt fortsatta fulla stöd.

Många bedömare både i Estland och grannländerna tror att det här är ett sätt för Ryssland att testa gränsen, både bildligt och bokstavligt, i en tid då Nato beslutat om ökad närvaro i regionen. Gränsen mellan Estland och Ryssland är inte heller juridiskt fastställd, eftersom länderna inte fullt kunnat komma överens om ett gränsavtal, en process som pågått i många år.

Men Estlands president Toomas Henrik Ilves varnade ikväll sina medborgare att dra förhastade slutsatser om händelsen. "Den här gränsen är en av de mest välbevakade som finns", skrev han på Twitter.

Än så länge står ord mot ord vad gäller händelseförloppet. Men klart är att estniska och ryska diplomater nu arbetar på högvarv med ärendet.