Schymans namn kapat på nätet

1:46 min

Partiledaren för Feministiskt initiativ, Gudrun Schyman, har mitt under valrörelsen fått sitt namn kapat på internet. Den som skriver "gudrunschyman.se" på nätet hamnar nämligen på främlingsfientliga sajten Avpixlat. Det är en ung man som har köpt domänen och länkat dit.

– Det är naturligtvis väldigt oförskämt att göra något sådant. Därför har vi också anmält det, och rättvisan ska väl ha sin gång, säger Gudrun Schyman.

Det som hände Gudrun Schyman kan hända även de andra partiledarna. När Ekot frågar Stiftelsen för Internetinfrastruktur, IIS, som delar ut domäner, så visar det sig att flera domännamn som kan knytas till dem är lediga och kan alltså köpas fritt.

– Riskerna är egentligen enorma. Man kan utge sig för att vara personen i fråga, det kan vara en bedrägeriförstärkare, man kan desinformera omgivningen och misskretidera personen, säger Peter Forsman, abuseansvarig på IIS.

Tidigare var det företag som drabbades av att webbadressen som är snarlika den egna registrerades, nu är det privatpersoner. Och det kan komma att bli mer och mer vanligt, säger Peter Forsman, abuseansvarig på Stiftelsen för internetinfrastruktur.

– Det ser ut att gå åt det hållet, ja, säger han.

I fallet Schyman, så är det en 20-åring som skaffade sig rätten att använda domänen gudrunschyman.se i höstas. För att skaffa en domän i Sverige räcker det med att kontakta en återförsäljare till IIS. Om domänen är ledig så får man den för en hundralapp eller några hundra kronor, utan prövning. Det är först till kvarn som gäller.

20-åringen startade en hemsida med adressen gudrunschyman.se, men sidan saknar innehåll. Den som klickar sig dit hamnar istället på sajten Avpixlat.

Gudrun Schyman vände sig till IIS som tog ifrån 20-åringen rätten att använda domännamnet, men 20-åringen överklagade beslutet till tingsrätten. Tvisten uppmärksammades i våras, men tingsrätten har ännu inte avgjort frågan.