Ryssland utlovar svar på nya EU-sanktioner

1:19 min

I dag meddelar det ryska utrikesministeriet att de kommer svara på de väntade nya EU-sanktionerna.  Vapenvilan i östra Ukraina har bara varat knappt ett dygn och det krävs längre tid än så för att EU ska dra tillbaka de nya sanktionerna. Men krav ställs också på Ryssland.

Förutsättningen för att EU ska dra tillbaka de nya sanktionerna är att Moskva drar tillbaka både soldater och tunga vapen från östra Ukraina.

Men Ryssland menar att de överhuvudtaget inte har ansvar för striderna i öster, varken militärt eller moraliskt. Detta trots att stödet för de proryska separatisterna hela tiden varit monumentalt.

Den senaste veckan har bevisen om rysk närvaro hopats, vittnesmål från Ukraina, bilder och artiklar i ryska landsortstidningar i städer varifrån hela bataljoner skickats till Ukraina.

Ryssland var med och förhandlade fram avtalet om en vapenvila i Minsk igår, via sin Kievambassadör.

Men besvikelsen över att EU ändå kommer med nya sanktioner är stor och ryska utrikesdepartementet meddelade i dag att det kommer ett ryskt svar inom kort.

Både ukrainska militären och de proryska separatisterna har i dag anklagat varandra för att ha brutit mot vapenvilan, något som inte bådar gott för möjligheterna till att den fortsätter att hålla.

En fångutväxling ska också ske enligt avtalet, även i denna fråga bråkar nu parterna.