Oskyldigt dömda får 290 miljoner i skadestånd

1:41 min

I New York har ett av de senaste årtiondenas mest uppmärksammade rättsfall kommit till en slutpunkt. Det handlar om den så kallade Central Parkvåldtäkten 1989, då fem tonårskillar helt felaktigt dömdes för att brutalt ha våldtagit och misshandlat en kvinnlig joggare. Efter att suttit i fängelse i upp till 13 år, har de fem nu tilldömts ett rekordskadestånd av staden New York.

– Jag har slagits för det här i hela mitt liv, säger en av dom fem, Raymond Santana, i dag 40, då femton år gammal. 

Överfallet 1989 på den 28-åriga kvinnan i Central Park blev en närmast global nyhet. Våldet var mycket grovt och omvärlden förfärades av ännu ett amerikanskt rättsfall med historiskt laddade ingredienser: fem fattiga afroamerikanska och latinska tonårspojkar och en vit kvinna från övre medelklassen. Klass, kön och etnicitet.

Här i New York förändrades många kvinnors vanor för gott. Att ge sig ut på en joggingtur i Central Park blev otänkbart.

Tonårskillarna erkände trots bristen på teknisk bevisning och dömdes till långa fängelsestraff.

Väl i fängelse tog de tillbaka sina erkännanden och sa att New Yorkpolisen tvingat fram dem.

Tunga bevis för att ett justitiemord begåtts grävdes fram och en stark opinion krävde pojkarnas frisläppande, men fängelseåren gick. 

Fram till 2002, då solklar DNA-bevisning pekade ut en helt annan, ensam, serievåldtäktsman som den skyldige.

För de förlorade åren får "The Central Park Five", som de kallas, nu ett rekordskadestånd. Sammanlagt runt 290 miljoner kronor, ungefär 7 miljoner kronor var för varje år de suttit i fängelse.

En slutpunkt och en omstart för Raymond Santana och de andra, som fortfarande försöker komma i kapp sina liv.

-– Allt som hänt är fortfarande overkligt, säger Raymond Santana.

Men The Central Park Five behåller sin plats i raden av de rättsfall som plågar och delar USA, och där dödsskjutningen av Michael Brown i Ferguson är det senaste.