Tyske vice kanslern försvarar EU:s hållning mot Ryssland

2:12 min

I dag besökte Tyskland vice förbundskansler, Sigmar Gabriel, Stockholm för att delta i Socialdemokraternas valturnè. Under besöket valde Gabriel bland annat att tillbakavisa kritiken mot att EU är både för långsamt och svagt i sin reaktion mot Rysslands agerande i Ukraina.

Det var i går som EU beslutade om ytterligare sanktioner mot Ryssland, som kan komma att börja gälla från och med måndag. Under sitt besök i Stockholm försvarade den tyske vice kansler EU:s hållning i frågan.

– Det klokaste är att skärpa sanktionerna successivt, inte gå från noll till hundra, säger Sigmar Gabriel, Tysklands energi- och näringsminister.

Kritiken har framförts bland annat i tyska tidningar och handlar om att EU reagerat allt för långsamt och svagt. Ryssland har skapat fakta på marken, har man kallat situationen, och citat "slaget är förlorat om Ukraina".

– Det måste finnas utrymme för förhandlingar, även om Ryssland inte utnyttjat den möjligheten än. Journalister tror alltid att de är klokare än politiker. Det är för tidigt att avgöra ifall sanktionerna kommer att få effekt, säger Gabriel till Ekot.

Men om Putin hittills inte låtit sig bevekas av europeiska sanktioner mot ryska banker, energibolag och försvarsindustri, så råder det ingen tvekan om att det sanktionskrig som nu pågår mellan EU och Ryssland har påverkat den europeiska ekonomin, inte minst Tyskland.

– Tillväxten i Kina har slagit av på takten, europa förvagas och därtill kommer den osäkerhet som ukrainakrisen skapar. Konjunkturen är definitivt påverkad och blir svagare än förväntat i år, säger Sigmar Gabriel.

Ekot möter honom i Socialdemokraternas turnébuss, intill den tyske vice kanslern sitter Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Bussen är i rullning, på väg till Södertälje och ett besök på Scania.

Men någon större hjälp får Socialdemokraterna inte av Sigmar Gabriel under valturnén.  Efter besöket skyndar den tyske toppolitikern till Arlanda, något valtal i Södertälje blir det inte. Dessutom skiljer svenska och tyska socialdemokrater sig åt i flera viktiga frågor, som till exempel kärnkraften.

Viktig för svensk industri, tycker Stefan Löfven, medan Sigmar Gabriel leder avvecklingen av kärnkraften i Tyskland. Detta är något som också kritiserats starkt i den uppkomna konflikten med Ryssland.

– Vi är beroende av rysk gas och olja men det har inte med kärnkraften att göra. Gas och olja använder i kemiindustrin, driva våra bilar och till att värma våra bostäder, däremot inte till att producera el. Det finns inget samband mellan avvecklingen och ett ryskt beroende av gas, anser Sigmar Gabriel.

Några råd säger sig Gabriel inte ha att ge de svenska socialdemokraterna, men själv sitter han som minister med tidigare huvudmotståndaren kristdemokraterna i en storkoalition.

Kanske vore något liknade, en koalition med moderaterna, att rekommendera Löfven.

– Bara om Stefan blir statsminister, säger Sigmar Gabriel.