Invånare i Mariupol tveksamma till nya vapenvilan

1:13 min

I östra Ukraina anklagar regeringsstyrkor och proryska rebeller varandra för att ha brutit mot den vapenvila som trädde i kraft under fredagskvällen.

Inga strider har rapporterats under lördagen men bland invånarna i östra Ukraina är det få som vågar hoppas på en bestående vapenvila, säger frilansjournalisten Anna Roxvall, som just nu är i Mariupol tillsammans med fotografen Johan Persson.

– Människor som vi pratar med har väldigt svårt att tror på att det här är slutet och att det kommer vara lugnt nu. Det är väldigt spänt, folk fortsätter att plocka ut pengar ur bankomaterna. Det är ganska tomt på gatorna. Alla håller andan just nu och väntar, säger Anna Roxvall.

Det råder osäkerhet om gårdagens avtalade vapenvila mellan proryska rebeller och regeringsstyrkor i östra Ukraina. Båda sidor har under lördagen gjort obekräftade anklagelser om att vapenvilan brutits av deras motståndare.

Under fredagen skakade marken i Mariupol av tunga strider mellan regeringsstyrkor och proryska separatister men idag är det lugnt berättar Anna Roxvall.

Vapenvilan i östra Ukraina trädde i kraft igår klockan 17.00 svensk tid. En representant för Ukrainas försvarsdepartement säger att rebellerna utfört flera provokationer medan en representant för rebellerna i den självutropade folkrepubliken i Donetsk påstår att ukrainsk militär har avfyrat flera raketer mot rebellfästen.

Trots det konstaterade idag Ukrainas president Petro Porosjenko tillsammans med sin ryske kollega Vladimir Putin att vapenvilan i stort respekterats. De båda ledarna ska i ett telefonsamtal också ha diskuterat steg för att göra vapenvilan varaktig.

Men bland östra Ukrainas invånare är det få som tror på ett slut på de nästan fem månaderna av blodiga strider som hittills skördat runt 2600 liv berättar Anna Roxvall.

– Vi var bland annat i ingemansland mellan separatisternas och ukrainska arméns vägspärrar som legat i korselden de senaste dagarna. Där var människorna livrädda. Det florerar mycket rykten om att det kommer bombas snart igen. De sa att de återigen skulle tillbringa natten i sina matkällare, som de använder som skyddsrum, säger Anna Roxvall.