Guldlejonet till Roy Andersson på filmfestivalen i Venedig

0:51 min

Den svenske filmskaparen Roy Anderssons film "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" har vunnit Guldlejonet, ett av världens mest prestigefyllda priser, vid filmfestivalen i Venedig, i Italien.

Det är första gången på 25 år som en svensk film är med och slåss världens äldsta filmpris, det prestigefyllda Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig.

När Ekot får tag på Andersson via en telefonlinje, som knappast tar hem några priser för dess höga kvalitet, så väljer den busfärske pristagaren att hylla en italiensk kollega för att förklara framgången med "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron.

– Jag sade det i mitt tacktal, att jag tror att den har mycket mänsklighet i sig, den här filmen. Jag nämnde referensen Vittorio De Sicas Cykeltjuven, som är en film som är full av sympati och förståelse för alla människor. Även de mest utslagna och fattiga, säger Roy Andersson till Ekot.

Årets upplaga av filmfestivalen i Venedig är den 71:a i ordningen. Priset som Roy Andersson nu kammat hem, Guldlejonet, är det pris som går till festivalens bästa film.

– Filmen är väldigt välgjord, bara det imponerar, säger Roy Andersson.

Kände du på dig att det skulle gå såhär bra?
– Inte såhär bra, Det fanns ju några hårda konkurrenter.

Detta är din första långfilm på sju år, måste vi vänta lika länga till nästa?
– Jag brukar dröja två till tre år till nästa projekt, men nu ska jag sätta igång omedelbart.