Vapenvila i Ukraina kan vara bruten

Artillerield och explosioner har hörts i hamnstaden Mariupols utkanter i östra Ukraina under natten. Det verkar vara de första stora överträdelserna av vapenvilan från i fredags.

Korrespondenter berättar om intensiva explosioner i stadens östra utkanter sedan mörkret fallit i lördags kväll. Vem som sköt är oklart, men anfallen verkade under några timmar intensifieras. Senare under natten har det dock inte kommit några rapporter om fortsatt våld.

En Reutersjournalist såg en industribyggnad, en lastbil och en bensinstation i brand i ett område där hårda strider rasade mellan ukrainska regeringsstyrkor och proryska separatister tidigare i veckan.

– Det har varit en artilleriattack. Vi har fått ta emot ett antal träffar, vi har inga uppgifter om skadade eller döda, sade en ukrainsk officer till Reuters.

BBC rapporterade också om granateld från stadens östra utkanter, men att beskjutningen senare under natten hade klingat av.

Artilleribeskjutningen verkar ha varit det första allvarliga brottet mot vapenvilan mellan Ukrainas regering och proryska separatister som trädde i kraft i fredags kväll. Ukrainas president Petro Porosjenko och ryske ledaren Vladimir Putin talade i telefon på lördagseftermiddagen och var då överens om att vapenvilan i stort sett fungerade, enligt ett uttalande från Kiev.

Anklagelser hade dessförinnan kommit från både regeringshåll i Kiev och från rebelledare om att motsatta sidan brutit eldupphöret.

En representant för Ukrainas försvarsdepartement sade att rebellerna utfört flera provokationer, medan en representant för rebellerna i den självutropade folkrepubliken i Donetsk påstod att ukrainsk militär har avfyrat flera raketer, rapporterar AFP.

Kriget i Ukraina har sedan i våras krävt cirka 2 600 liv.