Opinionen i Skottland svänger - fler positiva till självständighet

1:38 min

Storbritannien skakas i dag av en ny opinionsundersökning om den skotska folkomröstningen. För första gången leder självständighetssidan.

Det är en opinionsundersökning som skakar hela det politiska etablissemanget här i Storbritannien.

Det är tidningen Sunday Times som låtit göra undersökningen som visar att 51 procent tänker rösta ja till självständighet och 49 procent tänker rösta för att stanna kvar som en del av Storbritannien.

Och det som oroar nej-sidan mest är trenden. Alltså åt vilket håll opinionen tycks gå, när det är mindre än två veckor kvar till folkomröstningen den 18 september.

För mindre än en månad sedan, visade en motsvarande opinionsundersökning, att nej-sidan ledde med 14 procentenheter över självständighetsförespråkarna.

Ett ja till självständighet i omröstningen skulle kasta ut Storbritannien i den värsta konstitutionella kris som landet upplevt under sina 300 år med Skottland som en del i monarkin.

Allt fler politiska bedömare undrar om David Cameron kan sitta kvar som premiärminister om nationen brutits sönder under hans ledning. Cameron anklagas för att allt för länge inte ha tagit folkomröstningen på allvar.

Enligt tidningen Observer i dag, förbereder de stora brittiska partierna nu ett nytt och förstärkt löfte om att skottarna ska få ett omfattande självstyre om de väljer att stanna kvar i Storbritannien.

Frågan är om det räcker för att vända opinionstrenden.