Vapenvilan är bruten - Mariupol anfallet

1:21 min

I Ukraina har den avtalade vapenvilan från Minsk i fredags brutits. I natt anfölls ukrainskkontrollerade hamnstaden Mariupol och på förmiddagen hördes artilleribeskjutning nära flygplatsen i Donetsk.

Ingen av sidorna i konflikten har sagt sig tro på en hållbar vapenvila och drygt ett dygn efter den utlystes anföll ryskstödda styrkor en ukrainskkontrollerad vägspärr utanför Mariupol.

Inte särskilt överraskande med tanke på vad separatistledaren Pavel Gubarev sa till journalister igår i Donetsk, "Vi tänker inte ge upp förrän vi har återtagit Mariupol och hela Nya Ryssland fram till rumänska gränsen".

Mariupol kontrolleras av bland andra Azovbataljonen, en extremnationalistisk grupp där bland andra den svenske nazisten Mikael Skillt ingår. Flera befälhavare i Azov har i olika uttalanden sagt att de räknar med att striderna återupptas inom några få dagar och att vapenvilan mest var en möjlighet att återhämta krafterna. De vill ta tillbaka de nu separatistkontrollerade Donetsk och Luhanskområdena.

Under morgonen hördes åter artillerield kring flygplatsen utanför Donetsk. Miljonstadens helt raserade flygplats namngiven efter kompositören Prokofjev kontrolleras fortfarande av ukrainsk armé medan den andra stora flygplatsen i Luhansk nu är i separatisternas händer.