Blodig schal och dna ska ha identifierat Jack the Ripper

1:04 min

I Storbritannien kan ett av världens mest uppmärksammade kriminalfall ha lösts efter 126 år. Men hjälp av modern dna-teknik, påstås Jack Uppskäraren, Jack the Ripper ha identifierats.

Många tusen filmer, böcker och artiklar har ägnats åt att försöka räkna ut vem som var seriemördaren som år 1888 mördade en rad kvinnor på de mest gräsliga sätt.

Till veckan publiceras en bok som säger sig ha löst kriminalgåtan med hjälp av dna. Bevisen tycks vara överväldigande och presenteras i dag i den brittiska tidningen The Mail on Sunday. Där publiceras också ett avsnitt ur den kommande boken.

Dna:t kom från Aaron Kosminsky, en man som arbetade som frisör i området där kvinnorna mördades - Whitechapel. Han kom från Polen och hade tidigare flytt undan de ryska pogromerna i början på 1880-talet till Storbritannien. Kosminsky var en av de misstänkta i polisens utredning.

Jari Luhelainen, en finsk molekylärbiolog som jobbar i London har efter flera års arbete fått en hundra procents dna-matchning mellan en av de på den tidens misstänkta män och en av offrens tillhörigheter.

Det som knyter samman offer och förövare, är en schal som ett av offren hade på sig när hon mördades och som innehöll spår av blod och sperma.

Undersökningen är som en kriminalroman i sig. En brittisk affärsman, Russel Edwards, är besatt av gåtan Jack Uppskäraren. För sju år sedan köpte han schalen på en auktion. Han slog sig ihop med dna-experten Luhelainen som först lyckades visa att blodet på schalen kom från den mördade kvinnan genom att jämförda med dna från en sentida släkting.

Därefter lyckades han få fram dna från den sperma som fanns på schalen. Via dna från en släkting till en av de tre huvudmisstänkta fick han en hundra procents matchning.