Obama lovar plan mot Isis

1:32 min

USA:s president kommer inom några dagar att presentera detaljerna i sin plan för att hindra terrorgruppen Isis framfart. Den strategi, som häromveckan ännu inte var färdig, kommer nu att läggas fram i ett tal till nationen på onsdag.

Nästa steg när det gäller Isis är att gå på offensiven, sade Obama i en TV-intervju i under söndagen.

Detaljerna för det Obama nu kallar en offensiv mot Isis kommer att läggas fram i ett tal till nationen på onsdag, alltså lagom till årsdagen av attackerna 11 september 2001.

Redan på tisdag kommer presidenten att rådgöra med kongressen. Men den plan som nu ska läggas fram kommer inte att handla om amerikanska marktrupper, och inte heller om något som går att likna vid kriget i Irak, sade Obama under söndagen.

Det som ska presenteras är, enligt Obama, sådant som ligger helt i linje med de många anti-terroristinsatser som USA redan genomfört de senaste åren.

Till exempel har fjärrstyrda bombningar av misstänkta terroristmål i Pakistan och Jemen varit viktiga delar. Presidenten sade också att Isis just nu inte utgör ett hot mot USA på hemmaplan.

Obama tog särskilt upp det faktum att Isis drar till sig europeiska medborgare, och sa att på längre sikt ser USA det som ett möjligt hot att ISISanhängare med europeiska pass, såsom visumreglerna ser ut nu, ganska lätt kan ta sig in i USA och begå terrordåd.

Obamas huvudbudskap på onsdag kommer att vara att understryka att ISIS är ett allvarligt hot, parat med beskedet att USA kan, och kommer att, avvärja det hotet: