Electrolux i miljardaffär

1:02 min

Electrolux köper amerikanska konkurrenten General Electrics vitvarudel för motsvarande 23 miljarder kronor. Vd:n Keith McLoughlin var nöjd när han berättade om affären på en telefonpresskonferens.

GE Appliances är General Electrics vitvaruverksamhet, en av de ledande tillverkarna av köks- och tvättprodukter i USA.

För Electrolux handlar det om det största förvärvet koncernen gjort, enligt Jeff Immelt, styrelseordförande och koncernchef.

– Detta är ett historiskt ögonblick, sade vd:n Keith McLoughlin under presskonferensen.

Han sade också att affären stärker Electrolux på den globala marknaden, och förbättrar möjligheterna till produktutveckling och tillväxt.

Med global marknad i det här fallet menas nog Nordamerika för General electrics vitvarudel har 90 procent av sin försäljning i Nordamerika, de omsätter motsvarande 37 miljarder kronor och hade en vinst på ungefär 2,5 miljarder.

Prislappen på bolaget är alltså 23 miljarder, och electrolux ska bland annat ge ut nya akteier, en nyemission, och på det sättet ta in sex miljarder från ägarna. Storägaren Investor har redan sagt att man kommer att delta.

Electrolux, som historiskt har köpt många andra bolag, gör nu sin största affär hittills, och det är också ett av dom största företagsköpen som ett svenskt företag har gjort.

Enligt Electrolux väntas förvärvet, som måste godkännas av relevanta myndigheter för att slutföras, bidra positivt till vinsten per aktie från och med första året.