Fi kräver inte ministerposter

1:48 min

Feministiskt initiativ, som siktar på att komma in i riksdagen, tänker stödja Stefan Löfven som statsminister - även om de inte får några statsrådsposter. Det beslutet fattade Fi:s styrelse i helgen.

Företrädare för Feministiskt initiativ har länge sagt att de vill ha en rödgrön regering med Stefan Löfven som statsminister. Med bara några dagar kvar till valet ger partiet nu besked om att ministerposter inte är ett villkor för att stödja en Socialdemokratiskt ledd regering. Beslutet fattades vid ett styrelsemöte i lördags.

– Vi kommer inte att kräva ministerposter för att ge vårt parlamentariska stöd för ett regeringsskifte, säger Fi:s talesperson Gudrun Schyman, och förklarar varför partiet fattade beslutet:

– Det kan vara svårt för en helt ny organisation, som vi är, när vi inte har diskuterat frågorna, och när vi inte riktigt är färdiga med uppbygget av vår egen organisation, så kan det fresta på väldigt att direkt sätta sig i en regering.

Även om Feministiskt initiativ inte ställer några krav på regeringsmedverkan, om partiet skulle komma in i riksdagen, så vill Gudrun Schyman påverka framför allt jämställdhetspolitiken.

– Vi måste ju för det första få en organisation av den politiska arbetet som gör att vi överhuvudtaget kan diskutera frågorna och då behöver vi ha ett jämställdhetsutskott, och vi behöver ha en minister som inte har en massa andra politikområden, och vi behöver ha ett departement som både kan hålla ihop och driva frågorna, och vi behöver en myndighet ute i samhället som kan se att de politiska besluten också verkställs.

I söndagens Svensk Väljaropinion, den sammanvägning av de större opinionsinstituten som Novus gör för Ekot, får Feministiskt initiativ 2,6 procent och klarar därmed inte riksdagsspärren.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tycker att det är för tidigt att kommentera beskedet från Feministiskt initiativ.

- Eftersom vi inte ens vet om Feministiskt initiativ kommer in, så är de mycket spekulationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista