Foto: TT

Svensk spelindustri blomstrar

1:35 min

Mjukvarujätten Microsoft har fört långt gångna samtal om att köpa svenska Mojang AB som utvecklat det framgångsrika dataspelet Mincecraft, det rapporterar den amerikanska tidningen Wall Street Journal.

Per Strömbäck som är talesperson för organisationen Dataspelsbranschen har en tes till varför den svenska dataspelsexporten ökar.

– Sverige är världsledande på att göra spel. Vi har väldigt bra spelutvecklare. Både inom storproduktionerna men också i mobilspel och i teknikföretagen. Vi har en bred export i många olika kategorier, säger Per Strömbäck.

Den svenska spelbranschen växer kraftigt och svenskproducerade spel har under de senaste åren tagit en allt större plats på den globala spelmarknaden.

Svenska spelföretag som Mojang, King och Dice har gjort Sverige till ett av de mest framgångsrika länderna när det kommer till dataspel.

– Det finns många orsaker till den svenska framgången. Man brukar peka på långa och mörka vintrar, hög IT-kunskap, att vi har bra utbildning och att vi pratar engelska. En faktor kan vara att vi har en liten hemmamarknad så vi fick tidigt vända oss till en global publik, säger Per Strömbäck.

Omsättningen för svenska spelutvecklare har tredubblats sen 2010 enligt siffror från Dataspelsbranschen och omsatte 3,7 miljarder förra året, vilket var en ökning med 60 procent på ett år.

En av anledningarna till den ökade tillväxten är att mobilspelen har blivit allt mer populära och att branschen genom dem når en nya publik.

– Spel har tidigare uppfattats som en hobby för tonårskillar. Men det stämmer verkligen inte längre. Idag spelar alla möjliga människor. Man har spel i varje ficka. Det är många publikgrupper som tillkommit. Idag är spelandet ett brett folknöje. Det ligger bakom den här tillväxten som vi ser i svenska företag också, säger Per Strömbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista