Utreder ny säldöd på västkusten

1:19 min

Stora mängder döda sälar hittas just nu i Göteborgs skärgård och längs bohuskusten. Kring 250 döda sälar har påträffats sedan i våras, och nu undersöker forskare om det handlar om en ny omfattande säldöd.

– Två döda sälar låg här ute i en vik. Sedan fick jag höra om seglare som varit här ute och skulle bada, och då låg där fem döda sälar. När jag hörde om två, och sedan fem och några till - så många har jag aldrig varit med om, säger Monica Lans Månsson, som bor på Vrångö i Göteborgs skärgård.

Vad tänkte du när du såg sälarna?
– Jag tänkte ju på säldöden på en gång... att det är ett nytt virus på gång, säger Monica.

Enligt Länsstyrelsen i Göteborg som samlar in uppgifter om sälfynd, så ökar nu antalet rapporter, och forskare på Naturhistoriska museet analyserar just nu flera fynd.  Ett tjugotal sälar ska ha hittats döda bara den senaste veckan.

Men än så länge är det oklart om det rör sig om den fruktade så kallade sälpesten som tidigare slagit ut stora delar av sälbestånden längs västkusten. eller om det handlar om någon annan sjukdom. 

2002 avled mellan 20 000 och 30 000 sälar i ett stort utbrott. Även 2007 decimerades sälstammen kraftigt av sälpest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista