JK: Skolor behöver inte släppa in alla politiska partier

Justitiekansler Anna Skarhed skriver i dag på Svenska Dagbladets debattsida att skolor inte är tvingade att släppa in alla politiska partier, när skolor vill ordna debatter och ge politisk information i valrörelsen.

Hon menar att Justitieombudsmannens (JO) tolkning att om ett parti släpps in i skolan, så måste alla släppas in, är alltför långtgående.

JK hänvisar till ett par domar i Regeringsrätten på 1980-talet, där domstolen godkände att en rektor hade begränsat antalet partier i en skoldebatt, till partier som var representerade i riksdagen och kommunfullmäktige.

Detta godkändes av domstolen, under förutsättning att andra partier inte uteslöts i "en eller annan form" om de ville vara med.

JK Anna Skarheds slutsats är att skolor mycket väl kan enbart bjuda in till exempel enbart riksdagspartierna till information och debatt, om skolan till exempel delar ut informationsbroschyrer och annat skriftligt material från andra partier, som vill det. I så fall strider skolans agerande inte mot regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet, enligt JK.

JK skriver också att det inte är, eller i framtiden bör, vara möjligt att välja bort ett parti från skolan på grund av partiets åsikter.

De senaste månaderna har det varit en het debatt, ifall skolor ska kunna utestänga partier på grund av antidemokratiska eller främlingsfientliga åsikter.

Vid flera skolor har uppstått bråk och protester när en del partier informerat i skolorna.

Regeringen har tillsatt en utredning kring vad som gäller när skolor bjuder in politiska partier och om en del partier kan stängas ute från skolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista