Tomas Ramberg. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.

Ramberg: Dimensionen på spelandet gör det intressant

2:04 min

Ekot kan avslöja att Sverigedemokraternas partiledare har lagt stora summor på nätspel. Vår inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg tycker uppgifterna är politiskt intressanta.

Varför är det här intressant politiskt?

Jimmie Åkesson är en partiledare som gärna berättar att han kandiderar till statsministerposten och han lanserar sig som den bästa statsministern. Han ber väljarna att få ansvara stora ekonomiska och politiska beslut som har stora konsekvenser för medborgarna. När en så central person handskas så riskabelt med stora summor så är det politiskt intressant.

Är det inte Åkessons privatsak?

Så vitt vi vet har han inte skuldsatt sig själv, men det här handlar inte om något småspelande på Bingolotto. Bara i år har han satsat mer än han har tjänat efter skatt, vad vi har sett. Och han har förlorat mycket, summor som är fantasibelopp för de flesta vanliga löntagare. På bara några timmar har han spelat bort ett par månadslöner för en vanlig LO-medlem. Han säger också själv att det inte är någon tillfällig böjelse. Det är en del av hans försvar, att han har spelat tidigare och vunnit tidigare och därför har mycket att spela bort nu. Det är dimensionen på spelandet som gör det intressant.

Vad skiljer det här avslöjandet från tidigare om SD?

Tidigare har det inte gällt Åkesson själv, då är det andra partimedlemmar som har skrivit saker på rasistiska sajter eller viftat med järnrör. Åkesson har lyckats hålla det där bort från sig själv. Här finns ingen annan än Åkesson som kan ta ansvar - det är han som har spelat.

Vad blir de politiska konsekvenserna?

Det är svårt att hävda att han handskas ansvarsfullt med pengar. Det kastar en skugga över hans omdöme i andra frågor. Det tyder inte på stor impulskontroll. En psykolog anser att en person som spelar på det här sättet behöver söka hjälp. Är det så att han är spelmissbrukare är han också känslig för utpressningsförsök, det är också politiskt intressant. Det finns en klassisk fråga i amerikanska presidentval: "Skulle du köpa en bil av den här mannen". Här blir frågan "Skulle du låna ut pengar till Jimmie Åkesson?". De flesta som hör att han spelar bort 50 000 på en kväll skulle nog tveka att göra det. För väljarna handlar valet till stor del om vem ska hantera statskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista