Sista valduell utan hetta

0:57 min

Den sista TV-sända valduellen blev inte mycket till duell. De två rivalerna om statsministerjobbet var överens om det mesta.

TV4 lät väljare i studion ställa frågor och de ville ha besked på områden där skillnaderna mellan Socialdemokraternas Stefan Löfven och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inte är så stora.

Partiledarna vände sig oftast till frågeställaren i publiken och förklarade sin politik. Tonen var därför lugn och städad. När ämnet var utrikes- och säkerhetspolitik uppgav Löfven att han tänker fortsätta att sträva efter breda överenskommelser om han blir statsminister.

När ämnet var integration sade Reinfeldt.

- Jag är stolt över att jag och Stefan Löfven står sida vid sida i kampen mot rasism.

De två rivalerna försökte ibland peka på olikheter. Löfven ansåg att arbetskraftsinvandringen måste hanteras på ett bättre sätt så att arbetskraftsinvandrare garanteras schyssta villkor.

Reinfeldt fick i bland dra in Löfvens möjliga regeringspartners Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att peka på konflikter. Han varnade för vad som skulle hända med försvaret om de får sitta i en regering. Både S och Alliansen vill höja försvarsanslagen, medan V och MP vill minska dem.

Skiljelinjerna syntes bland annat när det gäller förslag för att få fart på byggandet. Löfven vill införa stimulansbidrag, investeringsstöd och statliga bygglån. Reinfeldt tror mer på att erbjuda statliga infrastruktursatsningar i utbyte mot att kommuner lovar att bygga mer. Alliansen vill också minska regelkrångel för byggande och få fram mer byggbar mark.

Valduellen avslutades med att rivalerna fick lyfta fram det bästa hos sin motståndare. Reinfeldt tyckte att det bästa var att Löfven är "samarbetsinriktad". Löfven återgäldade den komplimangen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista